Ooievaarsnest is de naam van een natuurgebied ten zuiden van Goirle. Het gebied is eigendom van de Stichting Brabants Landschap.
Het gebied bestaat uit grovedennenbossen die door loofhoutlanen worden doorsneden. Het bos wordt afgewisseld door enkele bosweitjes. In een moerassige weide staan moerascipressen die wellicht meer dan 200 jaar oud zijn.

Ooievaarsnest is gelegen op een dekzandrug tussen het dal van de Poppelse Leij in het oosten en de Lei in het westen, met het Riels Laag. Aan de overzijde van de Lei ligt het landgoed De Hoevens. Ten noorden vindt men het natuurgebied Halve Maan. In het zuiden vindt men, langs de Poppelse Lei, het natuurgebied Egelbroeken.

Klooster Nieuwkerk

Klooster Nieuwkerk Goirle is een Nederlands klooster en bevindt zich op de Nederlands-Belgische grens tussen de plaatsen Goirle (NL) en Poppel (BE). Het gebied speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog. In 1639 werd er een grenskerk gebouwd. Tilburgers bouwden vervolgens ook een grenskerk in 1652. Het gebied dat tot dan toe Steenvoirt heette, kreeg nu de naam Nieuwkerk. In 1799 werd de grenskerk afgebroken en werd op dezelfde plek het kapelletje Sint-Jans-Gool gebouwd. Deze kapel staat er nu nog steeds en is in de jaren ‘80 gerestaureerd.

Er ontstond een landgoed, waar ‘De Meester de Betzenbroek’ eigenaar was. Hij liet een klooster op het landgoed bouwen, dat op 1 juni 1913 ingewijd werd. Priesters in opleiding kregen les in dit klooster. Eind Jaren ’50 kwam het klooster in handen van de Trappisten en nog later maakten Franciscanessen van het klooster een rusthuis voor terugkerende zusters. Vervolgens was het klooster het onderkomen voor de Priesterbroederschap Sint Pius X en een Maastrichtse congregatie. De huidige eigenaar van klooster, kapel en ondergrond is een Belgische baron die het complex in 1986 van de franciscanessen kocht.

In 1997 kwam een einde aan de religieuze bestemming en vestigde zich een particulier die het klooster ombouwde tot bezinnings- en congrescentrum. In 2018 is ze het Klooster verkocht aan Jochem de Jong die er een plek van heeft gemaakt waar iedereen van harte welkom is en waar één ding belangrijk is: genieten! Het klooster heeft een sfeervolle achtertuin welke de start & finish locatie voor de Ooievaarstrail vormt.

Klooster Nieuwkerk
Slider